Η κρίση προκαλεί τους πρώτους τριγμούς σε επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού
Εναλλακτικά σχέδια επιβίωσης στην κρίση εξετάζουν, ήδη, οι τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά προκαλούν, ήδη, από ανησυχία έως και πανικό σε αρκετούς επιχειρηματίες.
Η παλιά πόλη της Κέρκυρας κερδίζει πάντα το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών.
Οι αυξημένες αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αποτέλεσαν φέτος αχτίδα φωτός απέναντι στην καθίζηση των κύριων αγορών του ελληνικού τουρισμού (Βρετανία, Γερμανία).
Η πτώση από τη Βρετανία έφθασε το 8-10% σε περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου. Από τη γερμανική αγορά οι αφίξεις κυμάνθηκαν στα περυσινά επίπεδα, αλλά στα νησιά του Αιγαίου η μείωση της κίνησης ξεπέρασε το 30%. Το μεγάλο πλήγμα, ωστόσο, προήλθε από τη μείωση των διανυκτερεύσεων. Έφθασε το 10%, ενώ η πτώση εσόδων των επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές διαμορφώθηκε στο 30%.
Μικρός ο αριθμός των επισκεπτών
Αν και καταγράφηκε αύξηση τουριστών από τη Ρωσία και τις βαλκανικές χώρες, ο αριθμός των επισκεπτών είναι αναλογικά μικρός. Έτσι, δε στάθηκε δυνατόν να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις δύο κύριες αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Η ρωσική «φλέβα χρυσού» που χτύπησε ο ελληνικός τουρισμός ίσως αποδειχθεί κατώτερη του αναμενομένου. Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι αρκετοί Ρώσοι τουρ οπερέιτορ είχαν κλείσει για τη φετινή χρονιά συμβόλαια με καλά ελληνικά ξενοδοχεία σε υψηλές τιμές, προσδοκώντας υψηλή ζήτηση από Ρώσους τουρίστες. Ωστόσο, η ζήτηση αποδείχθηκε κατώτερη του αναμενομένου, με αποτέλεσμα οι τουρ οπερέιτορ να υποχρεωθούν να μειώσουν τις τιμές τους πουλώντας ακόμα και κάτω του κόστους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες ζημιές.
Έτσι, οι Ρώσοι που ήρθαν φέτος στη χώρα μας ήταν μεν περισσότεροι από πέρυσι, κάποιοι ξενοδόχοι γέμισαν φέτος τα ταμεία τους αλλά οι τουρ οπερέιτορ είχαν λιγότερα έσοδα απ' ό,τι ανέμεναν.
Αποτέλεσμα είναι, παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά υπάρχει ο κίνδυνος είτε να ζητήσουν μειώσεις τιμών, είτε να περικόψουν τις πτήσεις τους ή και τα δύο μαζί...
Ήδη, ορισμένοι λένε ότι θα είναι επιτυχία αν το επόμενο καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός καταφέρει να προσελκύσει αριθμό Ρώσων επισκεπτών αντίστοιχο με φέτος (περίπου 320.000). Βασίζουν, μάλιστα, τις δυσοίωνες προβλέψεις τους στο άσχημο κλίμα που επικρατεί ήδη και στη ρωσική οικονομία.
Επιπλέον, εμπόδια (όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό) θέτει η κατάσταση των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών, πολλές από τις οποίες απειλούνται με κατάρρευση. Ενδεχόμενο που θα δημιουργούσε τεράστια έλλειψη αεροπορικών θέσεων κυρίως προς προορισμούς διακοπών στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ήδη, ο δήμαρχος της Μόσχας Γ. Λουζκόφ φέρεται να κινείται για τη συνένωση πολλών από τις υπάρχουσες εταιρείες, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ισχυρή που θα χρησιμοποιεί ως βάση το αεροδρόμιο Domodedovo, το οποίο ελέγχεται από το δήμο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Έτσι, το ρωσικό «σωσίβιο» στο οποίο βασίστηκαν φέτος αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία, ίσως αποδειχθεί αναποτελεσματικό το 2009. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, με σημαντικές απώλειες απειλούνται νησιά του Ιονίου όπως η Κέρκυρα, που φέτος μετρίασαν χάρη στους Ρώσους τουρίστες τις απώλειες από τη βρετανική αγορά.
[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ionianguide.com]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου