RSS by Google

Loading...

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Συμμαχία πόλεων για τον αγροτουρισμό

Τι κοινό έχουν οι νεροβούβαλοι και οι ερωδιοί της Κερκίνης, το δάσος του Λαϊλιά στις Σέρρες, ο Ολυμπος με τον Δία το νεφεληγερέτη και η πουτίγκα της κυρα-Γιαννούλας στο Ελατοχώρι Πιερίας με το χωριό του Αλμοδόβαρ, το σπίτι του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο και την πατρίδα του Δον Κιχώτη στην καρδιά της Ιβηρικής Χερσονήσου; Κρίκοι όλοι με τον τρόπο τους στην αλυσίδα της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Ορεινή ΝαυπακτίαΙσπανίας για την ανάπτυξη ενός τουρισμού υπαίθρου υψηλού επιπέδου, με τίτλο «Η ποιότητα μάς εξασφαλίζει την ανάπτυξη» (Quality Makes Us Big).

Η ισχύς εν τη ενώσει και στον τουρισμό υπαίθρου, καθώς ολοένα και περισσότεροι τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα προχωρούν στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και συσπειρώνονται σε clusters προκειμένου να προωθήσουν από κοινού το όραμά τους για ποιοτικό αγροτουρισμό στην περιοχή τους. Τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας «Οικοξένια» στις Σέρρες, «Τα Τζουμέρκα» στην ορεινή Αρτα, «Ξένιος Δίας» στην Κοζάνη, η Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου στη Φλώρινα, η Εταιρία Ανάπτυξης Εναλλακτικού Τουρισμού (Cluster) Νομού Δράμας «Ecstasy» είναι μερικά μόνο παραδείγματα των δικτύων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια διαμορφώνοντας τάση με ανερχόμενη δυναμική στο εγχώριο τουριστικό τοπίο.

Σημεία των καιρών ή ανάγκη; «Το cluster δεν έχει τη λογική ότι προβάλλω τον εαυτό μου. Πρέπει να χτιστεί η συναισθηματική βάση μεταξύ των ανθρώπων, να γίνει πράξη η ιδέα ότι η συνεργασία είναι ανάγκη. Και στον τουρισμό υπαίθρου δεν θα πάμε μπροστά, αν δεν προσπαθήσουμε να περάσουμε από το "εγώ" στο "εμείς"», μας εξηγεί ο πρόεδρός της «Θρόνος Στον Όλυμπο», κ. Νίκος Καραγιαννίδης, μη κερδοσκοπικής εταιρίας με έδρα την Κατερίνη και αντικείμενο δραστηριότητας την προώθηση της ποιότητας και τη δικτύωση των δράσεων του αγροτικού τουρισμού στην ορεινή Πιερία. Ταξιδεύουμε στο Ελατοχώρι με τα σαλέ και το ιδιαίτερα δημοφιλές χιονοδρομικό του κέντρο, περιδιαβαίνουμε το αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον, ανεβαίνουμε μέχρι τα Πριόνια στον Όλυμπο, αγναντεύουμε το ανοιχτό πέλαγος μέσα από το καστανόδασος στον Παλαιό Παντελεήμονα και την Άνω Σκοτίνα, σε ξενώνες και τουριστικές επιχειρήσεις που «έδωσαν τα χέρια» με αντίστοιχες στις Σέρρες και στην περιοχή Campo de Calatrava της Ισπανίας για την «ανταλλαγή εμπειριών, ορθών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θέματα αγροτικού τουρισμού» μέσα από το διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Quality Makes Us Big» ως το 2015, στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+. «Ψάχναμε για ένα διακρατικό εταίρο με την ίδια φυσιογνωμία με εμάς, έναν τόπο με μικρά, ορεινά καταλύματα οικογενειακού χαρακτήρα και μακραίωνη ιστορία και παράδοση, όπως η δική μας», περιγράφει ο νομάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής, κ. Γιώργος Παπαστεργίου.

Οι Μακεδόνες εταίροι ανακαλύπτουν τον ιδανικό παρτενέρ στην περιοχή του Δον Κιχώτη, «ένα τοπίο στα χρώματα της ελιάς και της τερακότας, όπου έχουν αξιοποιήσει την παράδοση και την ιστορία τους ως εργαλείο marketing, αναδεικνύοντας τοπικά προϊόντα όπως η δαντέλα και μια μελιτζάνα-νάνος σε πηγή εισοδήματος για όλο τον πληθυσμό. Θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την εμπειρία».

Στο πρώτο από τα ταξίδια τους στην Ισπανία, πέρσι το Μάιο, εντυπωσιάζονται από το Αλμάγκρο, το χωριό του σκηνοθέτη Πέτρο Αλμοδοβάρ. «Η πλατεία έχει διατηρήσει την τοπική αρχιτεκτονική, σαν βγαλμένη από περιγραφές του Θερβάντες. Μπαίνουμε σε ένα παλαιό κτίριο με εσωτερικό αίθριο που τώρα έχει μετατραπεί σε εστιατόριο. Ο μπαμπάς, η μαμά, η νύφη στην κουζίνα, στο τραπέζι αυθεντικές γεύσεις της Ιβηρικής, όλα τοπικά προϊόντα, το σέρβις απίθανο. Ο τουρισμός υπαίθρου στην πιο απτή του μορφή».

Ανάμεσα στα αποτελέσματα της διακρατικής αυτής δράσης είναι η κατάρτιση 70σέλιδου οδηγού καλής πρακτικής για τον τουρισμό, κάτι σαν «Χάρτα» savoir fare για τους επιχειρηματίες-μέλη. «Η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών καταλήγει τελικά προς όφελος του ταξιδιώτη στην περιοχή του Ολύμπου», τονίζει η διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής, κ. Μπέττυ Παρτσαλίδου. «Από την άλλη, οι επιχειρηματίες είναι υποψιασμένοι πλέον για τα σύμφωνα ποιότητας, άσχετα πώς λειτουργεί ο καθένας και, αν θέλουν, για καλό και δικό τους, τα ακολουθούν».

Στην επόμενη φάση, Quality Makes Us Bigger, «αντικείμενο της συνεργασίας θα αποτελέσει η πιστοποίηση των επιχειρήσεων με βάση το σύστημα διασφάλισης ποιότητας και η προώθηση του σήματος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων και περιοχών παρέμβασης», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών, κ. Χρήστος Τοπτσής. «Οι Ισπανοί έχουν συλλογικό αίσθημα. Στην Ελλάδα γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, αλλά δεν υπάρχει το know how», μας μεταφέρει την εμπειρία του από τη συνεργασία του με τους Ισπανούς εταίρους ο πρόεδρος του cluster «Θρόνος Στον Ολυμπο», κ. Καραγιαννίδης.

«Είμαστε ακόμα αρκετά βήματα πίσω στον τουρισμό υπαίθρου, αλλά τα δίκτυα συνεργασίας και ποιότητας έχουν τεράστια δυναμική. Η εξέλιξη είναι κάποτε τα clusters να γίνουν μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία».

Ορεινή Πιερία-εμπειρίες τουρισμού υπαίθρου

Δίον: «Μου έχει τύχει να έρθουν να μείνουν γυναίκες στον ξενώνα και να ζητήσουν, "μπορούμε να βοηθήσουμε στον αργαλειό;"». Η κ. Κατερίνα, οικοδέσποινα στις «Ιστορίες Σαφέτη», του αγροτουριστικού καταλύματος, που ανήκει πιλοτικά στο πρόγραμμα Quality, μας ξεναγεί στα εργαστήρια μπρούντζου, ψηφιδωτών, υφαντών και παραδοσιακών εδεσμάτων που ανήκουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, εκεί όπου ο Μέγας Αλέξανδρος στρατοπέδευσε κι έκανε τις προσφορές του στον Ύψιστο Δία προτού αναχωρήσει για την Ασία, η παράδοση συνεχίζεται υπηρετώντας τις αρχές του ποιοτικού τουρισμού υπαίθρου.

Ο πατέρας, Τάσος Σαφέτης, δουλεύει τον μπρούντζο στο καμίνι, το αμόνι και το φυσερό, σε ένα χώρο που θυμίζει το εργαστήρι του Ηφαίστου. Ο Γιώργος, ο γιος, αυτοδίδακτος ψηφοθέτης, εμπνέεται από τα ψηφιδωτά της έπαυλης του Διονύσου και τη φύση της Πιερίας κι η μητέρα, η κ. Κατερίνα Σαφέτη, υφαίνει στον υφαντό το χαλί το φεγγαρωτό όπως το έμαθε από τη γιαγιά Τριγώνα, μαζεύει τσουκνίδες από τους γύρω αγρούς για τσουκνιδόπιτες, άγριο δυόσμο και χαμομήλι από τον Ολυμπο, κράνο, ρόδια, σύκα για τις μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού και τα λικέρ που φτιάχνει στο οικογενειακό εργαστήρι με τις γυναίκες του χωριού. «Οι άνθρωποι που μένουν μαζί μας βιώνουν την παράδοση», σημειώνει η κ. Σαφέτη.

Άγιος Δημήτριος Πιερίας: Το ορεινότερο χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων, κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη για τους μικρούς τουρίστες υπαίθρου. Στο κτήμα των αδελφών Δημάτη οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επισκέπτες θα απολαύσουν τη βόλτα τους μέσα στο δάσος με τις βελανιδιές και τις αγριοφουντουκιές, αλλά τα πιτσιρίκια θα ξετρελαθούν με τα ζώα της φάρμας, νεογέννητα αγριογούρουνα κι ελαφάκια dama dama.

«Είμαστε σε ένα παρθένο τουριστικά μέρος ανάμεσα στον Όλυμπο, τον Τίταρο και τα Πιέρια, ο επισκέπτης θα κάνει τη βόλτα του στο αγρόκτημα. Ο αγροτουρισμός είναι για μας τρόπος ζωής, αλλά θέλουμε ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουμε τα επίπεδα της Ισπανίας και της Ιταλίας», παρατηρεί ο κ. Δημάτης.

Δίκτυα τουρισμού υπαίθρου

Το cluster «Θρόνος Στον Ολυμπο» (www.thronosatolympus.eu) δραστηριοποιείται με στόχο την προώθηση της ποιότητας και τη δικτύωση των δράσεων αγροτικού τουρισμού στην ορεινή Πιερία.

Από το εσωτερικό αίθριο αγροτουριστικού καταλύματος στο Αλμάγκρο, το χωριό του σκηνοθέτη Πέτρο Αλμοδοβάρ, στην περιοχή Campo de Calatrava στην Ισπανία, που συμμετέχει στη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας.

Το Αλμάγκρο του Αλμοδοβάρ ανήκει στις εμπλεκόμενες στη διακρατική συνεργασία περιοχές, που χρησιμοποιούν την ιστορία τους ως εργαλείο τουριστικού marketing για ανάπτυξη τουρισμού υπαίθρου ήπιας μορφής.

Το αρχοντικό Βοζίκι του 1924, παλαιό καπνομάγαζο και κατοικία καπνέμπορα στην Αλιστράτη Σερρών, που σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας, συμμετέχει πιλοτικά στο σύστημα διαχείρισης ποιότητας του Quality.

[ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος]

Συμμαχία πόλεων για τον αγροτουρισμόSocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: