- Ποιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα;
«Ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αν υλοποιηθούν κάποιες ενέργειες, όπως η εστιασμένη προβολή του συνεδριακού προϊόντος, η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος, η εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής, η δημιουργία μητρώου συνεδρίων, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ασφαλώς η δημιουργία ενός αξιόλογου μητροπολιτικού συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου στην Αθήνα».
- Σε ποιες περιοχές μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η μορφή τουρισμού;
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας διαθέτει πληθώρα συνεδριακών προορισμών ίσως τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα-, οι οποίοι έχουν σοβαρή υποδομή και εύκολη πρόσβαση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Ναύπλιο, η Αλεξανδρούπολη, η Κως, η Ολυμπία, κ.ά.».
- Ποιες δράσεις πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα με αφορμή το τουριστικό μοντέλο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τον συνεδριακό τουρισμό και τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) και του Αthens Convention Βureau;
«Πράγματι, οι ανωτέρω φορείς μαζί με το Convention Βureau της Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Τουρισμού της Θεσσαλονίκης και τον ΗΑΡCΟ, με απόφαση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης (εκκρεμεί η υπογραφή της), θα ενταχθούν ως μέλη στη νεοσύστατη Επιτροπή του Συνεδριακού και Επαγγελματικού Τουρισμού, η οποία υπό την αιγίδα και προεδρία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) θα προβεί σε μια σειρά ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές που σας ανέφερα στην πρώτη απάντηση, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο του συνεδριακού προϊόντος της χώρας».
- Υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική πρωτεύουσα από πλευράς υποδομών;
«Κατά την προσωπική μου άποψη, η μόνη λειτουργική έλλειψη της πρωτεύουσας είναι η δημιουργία του μητροπολιτικού συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου. Βεβαίως, υπάρχουν διοικητικές ελλείψεις, τις οποίες καλείται η προαναφερθείσα επιτροπή να διαχειριστεί».
- Ποιες είναι οι απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς στη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου;
«Ο επαγγελματισμός, η τεχνογνωσία, η τεχνολογία, η συνέπεια, η λογική στην πολιτική τιμών, καθώς και η εξασφάλιση των κεφαλαίων που διακινούνται στη διοργάνωση των συνεδριακών εκδηλώσεων. Πάνω απ΄ όλα, όμως, η διεθνής αγορά πρέπει να γνωρίσει το ελληνικό συνεδριακό προϊόν, το οποίο κατά βάση σχεδόν αγνοεί. Γενικά η χώρα μας δεν κατάφερε να δείξει στα διεθνή λόμπι το ικανό και αποτελεσματικό της πρόσωπο. Ενα πρόσωπο φρέσκο, γελαστό, φιλικό, με δυσεύρετα, ίσως ανεπανάληπτα, χαρακτηριστικά. Γεμάτο από φυσικό κάλλος και διάσπαρτη πολιτιστική κληρονομιά. Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε, είναι άγνωστο και παραμελημένο».
[Συνέντευξη στη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ, ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου