RSS by Google

Loading...

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Συνέντευξη Άρη Σπηλιωτόπουλου: «Με κανένα κόμμα δεν αποκλείω συνεργασία»


ΣπηλιωτόπουλοςΣυνεργασία με όποιο κόμμα έρθει πιο κοντά στο πρόγραμμα της Ν.Δ. βλέπει ο Α. Σπηλιωτόπουλος σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Μη αποκλείοντας, μάλιστα, η σύμπραξη αυτή να είναι και με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη

** Ο υπουργός Τουρισμού υποστηρίζει ότι ο πολιτικός διαχωρισμός σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ δεξιάς-αριστεράς, αλλά μεταξύ λαϊκισμού-ανάπτυξης και ότι «η διαίρεση αυτή είναι οριζόντια σε όλους τους χώρους».

** Μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας θεωρεί τις καθυστερήσεις των έργων από τις προσφυγές που γίνονται εναντίον τους.

** Όσον αφορά την υπόθεση Siemens, είναι κατηγορηματικός ότι όσο ήταν ο ίδιος εκπρόσωπος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι δεν μπήκαν στο κομματικό ταμείο χρήματα από την εταιρεία.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά και των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο κόσμος δηλώνει απογοητευμένος.

Όταν βρισκόμαστε μακριά από την εκλογική αναμέτρηση ο βαθμός συσπείρωσης των μεγάλων κομμάτων είναι μικρός και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν απογοητευμένοι. Θέλουν περισσότερα από εμάς, που δυστυχώς η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν μας επιτρέπει. Παράλληλα, αισθάνονται απογοητευμένοι από μια αντιπολίτευση που είναι εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Σε αυτό το κλίμα, φωνές ισοπέδωσης βρίσκουν έδαφος. Εκεί, όμως, υπάρχει η πολιτική ουσία. Γιατί μπορεί το δίλημμα «εμείς ή οι άλλοι» να μη λέει τίποτα, το δίλημμα όμως «λαϊκισμός ή ανάπτυξη» λέει πολλά. Οι λαϊκιστές ισοπεδώνουν, διαγράφουν. Οσοι τοποθετούνται στην πλευρά της ανάπτυξης, ξεφεύγουν από τις ξεθωριασμένες ταμπέλες και κοιτούν για λύσεις τολμηρές. Για μένα, το δεξιά ή αριστερά ακούγεται παρωχημένο. Το λαϊκισμός ή ανάπτυξη είναι το δίλημμα του αύριο.

Ο διαχωρισμός που επιχειρείτε είναι κάθετος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ή οριζόντιος ανάμεσα σε δυνάμεις από όλα τα κόμματα;

Δεν θα ήμουν ειλικρινής μαζί σας αν έλεγα ότι ο διαχωρισμός είναι κάθετος.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίπεδο καλύτερης συνεννόησης με κάποιους από άλλα κόμματα απ' ό,τι με μερικά στελέχη της Ν.Δ.;

Προφανώς φωνές που υπηρετούν το λαϊκισμό υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Όμως, θα ήταν άδικο αν δεν δεχθούμε ότι οι δυνάμεις της Ν.Δ., που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της τα τελευταία χρόνια, υπηρετούν την ανάπτυξη.

Ποιο θα χαρακτηρίζατε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης;

Το ότι η αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση σκοντάφτει στον παραλογισμό των επικαλύψεων ή των απαρχαιωμένων δομών. Θυμηθείτε την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων: Θεσπίσαμε νόμους που μας επέτρεψαν να φέρουμε σε πέρας σημαντικά έργα. Σήμερα έχουμε Αττική Οδό, Περιφερειακή Υμηττού, σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο. Δείτε τι συμβαίνει στη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα: για να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει να περάσεις από χίλια κύματα, κι αυτό ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική. Δεν μπορούν όλα τα έργα να σέρνονται ανάμεσα σε προσφυγές με ιδιοτελή κίνητρα και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν μπορεί οιοσδήποτε ιδιοτελής ή μη, όποια στιγμή επιθυμεί, ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση ενός έργου, να προσφεύγει και να το σταματά. Να το απαξιώνει. Η προσφυγή πρέπει να έχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ασκείται. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων να πάει ο τόπος μπροστά.

Μιλήσατε για απαρχαιωμένες δομές. Είστε κυβέρνηση. Γιατί δεν τις αλλάζετε;

Για να μπορεί κανείς να κάνει τη μεγάλη επανάσταση, χρειάζεται ως κυβέρνηση όχι μόνο τη βούληση, αλλά και τη συναίνεση των άλλων δυνάμεων. Αυτή δεν την είχαμε για να αλλάξουμε το άρθρο του Συντάγματος για την παιδεία. Θα την έχουμε για τέτοιες επαναστατικές αλλαγές;

Ποιες εννοείτε επαναστατικές αλλαγές;

Αυτές που σας είπα πριν. Για παράδειγμα, να τεθεί χρονικό όριο για την προσφυγή για κάποιο έργο που έχει αποφασίσει η πολιτεία ή η τοπική κοινωνία.

Το σεμνά και ταπεινά έχει «πάει περίπατο». Δεν είναι πρόκληση, σε δύσκολες εποχές, κάποιοι υπουργοί να δείχνουν ότι ζουν στη χλιδή;

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι το «σεμνά και ταπεινά» έχει πάει περίπατο ως προς κάποιες μεμονωμένες πρακτικές. Υπάρχει μια παρεξήγηση ως προς αυτό: Άλλο είναι να λέμε ότι αλλάζει ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς και άλλο ότι τώρα ό,τι και αν κάνει, παρερμηνεύεται και παραποιείται. Είναι άλλο να ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις και άλλο να εκμεταλλεύεται κάποιος τη θέση του για να κερδίσει. Μη λειτουργούμε υπό τις σειρήνες του λαϊκισμού ισοπεδωτικά, με ψίθυρους και σκιές.

Επί σειρά ετών είχατε διατελέσει εκπρόσωπος της Ν.Δ. Είστε σίγουρος ότι από το 1997 ως το 2000 δεν μπήκαν στο κομματικό ταμείο χρήματα από τη Siemens;

Απόλυτα βέβαιος. Όχι γιατί ήμουν κοντά, αλλά, παρ' ότι είχα τη δύσκολη μάχη της ενημέρωσης, μάλλον κάτι θα είχα αντιληφθεί. Αλλά και γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας εσείς θα προτιμούσατε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ΛΑΟΣ;

Στόχος πρέπει να είναι πάντα η αυτοδυναμία, διότι μόνο αυτή δίνει ισχυρές κυβερνήσεις. Πόσω μάλλον όταν οι διαπραγματεύσεις που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας μπορούν να υποκρύπτουν εκβιασμούς. Δυστυχώς, αυτή είναι η εμπειρία στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ως παράταξη υπευθυνότητας, στο σενάριο της μη αυτοδυναμίας, θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα ώστε να σχηματίσουμε, ως πρώτο κόμμα, κυβέρνηση, αλλά μέσα από διαδικασίες που σέβονται πρωτίστως εμάς. Και δεν λέω ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ ή αριστερά. Δεν είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Είναι θέμα ποια πολιτική δύναμη θα έρθει πιο κοντά στις θέσεις, στους στόχους, στο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Άρα δεν αποκλείετε τον ΛΑΟΣ;

Μη συνεχίζετε τη συζήτηση. Πιστεύω στις δυνατές κυβερνήσεις. Στόχος είναι η αυτοδυναμία. Από κει κι έπειτα, δεν έχει σημασία εάν η λύση ονομάζεται ΠΑΣΟΚ ή ΛΑΟΣ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τι άλλο. Σημασία έχει να χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και ωριμότητα, δίχως να παρασυρθούμε από την ενδεχόμενη πίεση της στιγμής και δίχως να καταφύγουμε σε συμβιβασμούς που θα στιγμάτιζαν τις προθέσεις μας.

Ο Κ. Καραμανλής, αν η Ν.Δ. δεν κερδίσει αυτοδυναμία, θα παραμείνει στο τιμόνι;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο. Ως εκ τούτου, δεν βλέπω γιατί θα 'πρεπε να αποχωρήσει. Επιτυχημένος πρωθυπουργός είναι, αξιόπιστος ηγέτης είναι, νέος είναι, σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι με την παρουσία του είναι η Ν.Δ. που προηγείται των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Συνεπώς, ποιος ο λόγος να αποχωρήσει; Εχει μάχες ακόμα να κερδίσει.

Πώς γίνεται να υπάρχουν γκρίνιες από τουριστικούς παράγοντες ότι ο τουρισμός δεν πάει καλά και το υπουργείο να ισχυρίζεται το αντίθετο;

Το υπουργείο δεν προβαίνει σε ισχυρισμούς. Παραθέτει στοιχεία μέσα από τα οποία προκύπτει σαφής εικόνα. Και αυτή η εικόνα είναι θετική. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μιλούν για αύξηση εισροής συναλλάγματος, σε σχέση με πέρυσι, 3,2%. Επίσης, τα στοιχεία αφίξεων μιλούν για αύξηση 3%. Σε αυτά τα νούμερα δεν έχουν ακόμα συνυπολογιστεί οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, που αποτελούν την κορύφωση της τουριστικής κίνησης. Αυτό για το σύνολο. Μεμονωμένα μπορεί σε κάποιες περιοχές οι πληρότητες να μην είναι όπως σε άλλες. Μην κάνουμε όμως περιπτωσιολογία.

[Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, 3/08/2008, ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]
Συνέντευξη Άρη Σπηλιωτόπουλου: «Με κανένα κόμμα δεν αποκλείω συνεργασία»SocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: