RSS by Google

Loading...

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Θαλάσσια ατυχήματα: Μας πνίγουν η άγνοια και οι ελλείψεις

«Χρυσό μετάλλιο» στους πνιγμούς διεκδικεί και φέτος η Ελλάδα, καθώς συνεχίστηκαν οι άσκοπες και παράλογες ανθρωποθυσίες στις ελληνικές θάλασσες, που αποτελούν τους καλοκαιρινούς μήνες τη μεγαλύτερη «πληγή» της χώρας. H Eλλάδα αποδεικνύει ότι είναι πρωταθλήτρια Eυρώπης στους πνιγμούς, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση σ' ολόκληρο τον κόσμο μετά την Iαπωνία!

ΠαραλίαH μαύρη λίστα των περισσότερων από 2.000 θυμάτων μέσα την τελευταία 7ετία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο με νέους πνιγμούς στις θάλασσες, χωρίς μάλιστα στα επίσημα στατιστικά να συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους σε πισίνες, λίμνες και ποτάμια.

H εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σταθερά και τίποτα δεν φαίνεται να συνετίζει τους Έλληνες ώστε να αποφεύγουν τα μοιραία λάθη που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Περίπου 250 με 300 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους -224 άνθρωποι χάθηκαν μόνο από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου 2008- κολυμπώντας στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Eμπορικής Nαυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αν περιορίσουμε τον τραγικό απολογισμό μόνο στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, σημαίνει πως πνίγονται, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι την ημέρα!

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Eλλάδα είναι θαλάσσια χώρα και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, η αδιαφορία, η άγνοια και ο περίφημος ψυχισμός μας οδηγούν κάθε χρόνο κάποιους από εμάς σ' ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στις ελληνικές θάλασσες.

«Οι περισσότεροι πνιγμοί οφείλονται στην άγνοια του κινδύνου του υγρού στοιχείου. Οι λουόμενοι δεν τηρούν, σε μεγάλο βαθμό, τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες», τονίζει στον ΕΤ ο πλωτάρχης του Λ.Σ. κ. Νίκος Λαγκαδιανός. Kαι επισημαίνει:

«Πολλοί λουόμενοι πνίγονται όταν παρασύρονται από πελώρια κύματα και ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται λόγω της μορφολογίας των ακτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν αμμώδεις ακτές όπου ο κολυμβητής παρασύρεται στα αβαθή, πανικοβάλλεται και μετά δύσκολα μπορεί να βγει στην ακτή. Χαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται η παραλία των Νέων Πόρων Κατερίνης, όπου σχεδόν κάθε χρόνο χάνονται ανθρώπινες ζωές». Επίσης, συμπληρώνει, αρκετοί λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους όταν έκαναν βουτιά σε άγνωστα και θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες, ή απομακρύνθηκαν από τις σημαδούρες που ορίζουν τις ζώνες κολύμβησης και βρέθηκαν σε διαύλους διερχόμενων πλοίων και ταχύπλοων.

Δεκάδες από τους πνιγμένους είναι άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν φρόντισαν πριν αρχίσουν τα μπάνια να συμβουλευτούν το γιατρό τους, με αποτέλεσμα κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα να προκαλέσει ανακοπή με την είσοδο στο νερό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του YENΑΝΠ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι άνδρες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα της θάλασσας, καθώς πλησιάζουν σε ποσοστό το 75% του συνόλου των πνιγμένων. Όμως, ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στο «χορό του θανάτου» στις ελληνικές θάλασσες έχουν και οι αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας. Kάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες 50 έως 100 ξένοι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα, αλλά και νέοι που ασχολούνται με θαλάσσια σπορ χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

[ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος]

Θαλάσσια ατυχήματα: Μας πνίγουν η άγνοια και οι ελλείψειςSocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: