Αδυναμία δείχνουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή άνοδο σε αφίξεις τουριστών που καταγράφει ο τουρκικός τουρισμός.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Μάιο στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 20,15%, φθάνοντας σε 2.748.565 από 2.887.645 τον ίδιο μήνα του 2007. Αντίστοιχα, οι αφίξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2008 «σκαρφάλωσαν» στις 7.381.032 σε σχέση με 6.410.032 την ίδια περίοδο πέρυσι που σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 15,15%.
Βέβαια ζητούμενο και για την τουρκική πλευρά είναι η πορεία των εισπράξεων. Και αυτό γιατί παρ' ότι πέρυσι στην Τουρκία καταγράφηκαν περίπου 8 εκατ. αφίξεις περισσότερες σε σχέση με αυτές της Ελλάδας, η χώρα μας είχε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις ως αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριότητας από τις αντίστοιχες εισπράξεις της Τουρκίας. Από την άλλη είναι πολύ νωρίς ακόμη να εκτιμήσει κανείς αν και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στον τουρκικό τουρισμό μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ισπανία με τη σειρά της από τη μείωση 1% που παρουσίαζε σε επίπεδο αφίξεων τον Απρίλιο, τον Μάιο κατέγραψε κέρδη όπως και η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε η αύξηση τον Μάιο κινήθηκε σε ποσοστό 4,2%. Έτσι, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ισπανία έφθασε σε ποσοστό 3,5%. Βέβαια, και ο ισπανικός τουρισμός παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες τη φετινή χρονιά με τα οργανωμένα πακέτα να παρουσιάζουν υστέρηση και οι απευθείας κρατήσεις να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Στασιμότητα παρουσιάζει και ο κυπριακός τουρισμός τη φετινή περίοδο όπως, τουλάχιστον, αποδεικνύουν τα στοιχεία της εξέλιξης της ταξιδιωτικής κίνησης στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου. Η αύξηση που παρουσιάζει στο εν λόγω διάστημα είναι μόλις 0,1% σε σχέση με το πεντάμηνο του 2007.
Μία από τις πιο κρίσιμες αγορές για την πορεία πολλών ευρωπαϊκών προορισμών τη φετινή περίοδο είναι η βρετανική. Η αύξηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τη βρετανική αγορά για Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη καλύτερης ροής στις αφίξεις αλλά όχι στις εισπράξεις.
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου Last minute.com οι άσχημες καιρικές συνθήκες στη Βρετανία σε συνδυασμό με το μειωμένο προϋπολογισμό για διακοπές των Βρετανών οδηγούν σε αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Η εν λόγω έρευνα αναφέρει ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 23% στην εμπορική κίνηση με κυκλοφορία πολλών χρηστών που αναζητούν πακέτα διακοπών στην εν λόγω ιστοσελίδα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται οι ευρωπαϊκοί προορισμοί είναι αυτοί που «υποφέρουν» λόγω της αδύναμης βρετανικής Λίρας και οι Βρετανοί τουρίστες αποφεύγουν τη ζώνη του ισχυρού ευρώ, επιλέγοντας προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος που πηγαίνουν πολύ καλά για φέτος και παρεπιμπτόντως έχουν αύξηση και οι δύο της τάξης του 14% συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, οι κρατήσεις για Τυνησία έχουν εκτοξευθεί στο 9% και της Κροατίας στο εντυπωσιακό 150%.
Προτιμούν το Μπράιτον λόγω της αδύναμης λίρας
Οι Βρετανοί επισκέπτες που κοιτάζουν να μείνουν στη χώρα τους για διακοπές δείχνουν σημάδια προτίμησης προς πακέτα διακοπών μικρότερης διάρκειας αντί για τις συνήθεις διακοπές της μίας ή των δύο εβδομάδων. Το διαδικτυακό τουριστικό γραφείο τόνισε ότι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Αγγλίας όπως Brighton, Bournemouth και Εastbourne έχουν παρουσιάσει αύξηση ρεύματος εγχώριου τουρισμού με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων να κυμαίνονται σε 70%, 20% και 66% αντίστοιχα. Αυτού του είδους οι διακοπές έχουν αύξηση κατά 18% σε σχέση με πέρυσι. Συμπερασματικά, υπογραμμίζεται ότι οι Βρετανοί επισκέπτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν ανακατανομή των εξορμήσεών τους με μικρότερης διάρκειας διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ή όλου του χρόνου, εξοικονομώντας έτσι χρήμα είτε μένοντας στη χώρα τους είτε επιλέγοντας οικονομικότερο προορισμό στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις αυτές στην ταξιδιωτική βιομηχανία έχουν οδηγήσει σε δεινή θέση τους Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για απώλεια πάνω από 8.000 θέσεων εργασίας τους επόμενους 12 μήνες.
[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου