Το γκολφ μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, ο τουρισμός χρειάζεται γήπεδα αυτού του «περίεργου» (για εμάς τους Έλληνες) αθλήματος, γιατί ενθουσιάζει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο- και μάλιστα ανθρώπους των υψηλότερων εισοδηματικών τάξεων, που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν παντού στον πλανήτη για να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι.
Η Ελλάδα, για να ωφεληθεί από τον τουρισμό που φέρνει το γκολφ, θα μπορούσε να αναπτύξει δεκάδες γήπεδα παντού, όπως έκαναν ή προσπαθούν να κάνουν άλλες χώρες.
«Η Μεγάλη Βρετανία κατέχει τα σκήπτρα, με σχεδόν 3.000 γήπεδα γκολφ. Στην Ισπανία, μια χώρα με αρκετές γεωγραφικές, κλιματικές και πολιτιστικές ομοιότητες με τη χώρα μας, είναι αξιοσημείωτη η ανάπτυξη του αθλήματος, με 300 γήπεδα.
Η χώρα μας θα έπρεπε να διαθέτει 46 γήπεδα γκολφ, όπως έδειξε μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων», μας είπε ο κ. Θόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines και επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών και ξενοδόχων που δημιούργησαν το 2003 τα Κρητικά Γκολφ της Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, μιλώντας πριν από την έναρξη του διεθνούς τουρνουά που φιλοξένησε το συγκεκριμένο γήπεδο.
Όμως όλα δείχνουν ότι στην Ελλάδα ιδιώτες και δημόσιος τομέας έχουν επιλέξει τον τρίτο δρόμο, τη «μέση οδό», που οδηγεί στην ήπια ανάπτυξη του γκολφ, στη δημιουργία λίγων γηπέδων, με οικολογικές προδιαγραφές. Σήμερα υπάρχουν έξι γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα, ενώ στην επόμενη διετία θα έχουμε τουλάχιστον δέκα - και, όπως φαίνεται, όλα τα καινούργια που θα δημιουργηθούν θα έχουν «πράσινες» υποδομές. Η χώρα μας δεν θα εφαρμόσει το «ισπανικό μοντέλο» ούτε στο γκολφ, όπως δεν θα το κάνει ούτε με την παραθεριστική κατοικία, υπολογίζοντας ίσως και τις αντιδράσεις.
Τα σχέδια των επενδύσεων
Τα σχέδια που είναι ώριμα για τη δημιουργία νέων γηπέδων είναι πολλά. Εάν υλοποιηθούν, όπως προγραμματίζεται, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει τρεις «προορισμούς γκολφ» («golf destination» θεωρείται μια περιοχή που έχει τουλάχιστον δύο με τρία γήπεδα, μας εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Χάρης Κοκκώσης). Ο ένας θα είναι η Χαλκιδική - όπου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της ΕΤΑ. Οι Βρετανοί που έχουν επισκεφθεί την περιοχή έχουν υποδείξει επτά συγκεκριμένες τοποθεσίες που θεωρούν κατάλληλες για την ανάπτυξη γηπέδων. Δύο από αυτές είναι της ΕΤΑ: το Παλιούρι και η Κασσάνδρα. Μια άλλη είναι στον Άγιο Μάμμα, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία άλλου γηπέδου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ πάντοτε υπάρχει ενδιαφέρον και από το Πόρτο Καρράς να φτιάξει ένα δεύτερο μέσα στην έκταση που διαθέτει.
«Ο τουρισμός γκολφ δεν αποτελεί απλώς στόχο της Χαλκιδικής. Υπάρχει στη Χαλκιδική και στόχος είναι η δημιουργία κι άλλων γηπέδων, κάτι που είναι εφικτό, μια και η περιοχή διαθέτει τις εκτάσεις εκείνες που μπορούν να υποδεχτούν τέτοια γήπεδα», υποστηρίζει ο κ. Ντίνος Τορνιβούκας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.
Ο δεύτερος «προορισμός γκολφ» θα δημιουργηθεί στη Μεσσηνία, με την επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Costa Navarino του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της ΤΕΜΕΣ, που συνεργάζεται με την αλυσίδα Starwood. Οπως έχει ανακοινωθεί, το Navarino Dunes είναι γήπεδο που βρίσκεται σ' ένα τοπίο με θέα στη θάλασσα και σε παρακείμενο ποτάμι, ενώ ήδη είναι υπό κατασκευή κι ένα δεύτερο γήπεδο γκολφ 18 οπών στο γειτονικό Navarino Bay. Σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης, αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα γήπεδα γκολφ στην περιοχή, εκτιμά η εταιρία. Ενας τρίτος «προορισμός γκολφ» θα δημιουργηθεί στην Κρήτη, εφόσον υλοποιηθεί η επένδυση στο Κάβο Σίδερο στο Nομό Λασιθίου από τη Minoan Group.
Στην περιοχή αυτή σχεδιάζουν οι επενδυτές να φτιάξουν γήπεδα που θα προστεθούν στα δύο ήδη λειτουργούντα, το μεγάλο στη Χερσόνησο και το μικρό στην Ελούντα.
Πού λειτουργούν τα 6 γήπεδα γκολφ
- Γλυφάδα (Ανήκει στο δήμο, που έχει εκμισθώσει τμήματα του συγκροτήματος στον όμιλο Ρέστη).
- Πόρτο Καρράς (Συμφερόντων Κ. Στέγγου).
- Αφάντου Ρόδου (ΕΤΑ. Σε εξέλιξη διαγωνισμός για την εκχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες).
- Κέρκυρα (Ιδιωτικό σχήμα με Βρετανούς μάνατζερ).
- Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης (Επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Θόδωρο Βασιλάκη).
- Ελούντα (Συγκρότημα Κοκοτού).
Το γκολφ σε αριθμούς
- 32.000 γήπεδα γκολφ υπάρχουν στον κόσμο και τα περισσότερα αναλογούν στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει 3.000 γήπεδα.
- 50.000.000 άνθρωποι ασχολούνται με το σπορ σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι απ' αυτούς ταξιδεύουν.
- 1.100 γήπεδα γκολφ λειτουργούν σε 4 ακόμη μεσογειακές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία).
- 300 γήπεδα και 300.000 παίκτες καταγράφεται ότι ασχολούνται με το άθλημα στην Ισπανία.
- 8 γήπεδα γκολφ υπάρχουν στη γειτονική Τουρκία, με προοπτική να γίνουν 12 στην επόμενη διετία.
- 5 γήπεδα γκολφ 18 οπών και 1 ακόμη γήπεδο 9 οπών υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
- 11.000 άνθρωποι μιας μικρής πόλης καταναλώνουν το νερό που χρειάζεται για τη συντήρηση ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.
- 1.000.000 κυβικά μέτρα νερού που γεμίζει 370 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων χρειάζονται για να ποτίζεται ένα γήπεδο επί ένα χρόνο.
[ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος]